Wat doet een doula en waarom is ze zo’n meerwaarde bij je bevalling?

Steeds vaker laten mama’s zich tijdens de zwangerschap niet enkel maar ondersteunen door een vroedvrouw en een gynaecoloog, maar ook door een doula. Maar wat is nu een doula en wat doet ze? Waaruit bestaat de ondersteuning door een doula, wat kost het en waar vind je een doula?

Een doula die liefdevolle ondersteuning biedt aan een aanstaande moeder tijdens de bevalling

In het verleden bevielen vrouwen omringd door andere vrouwen, heel vaak thuis. Sinds enkele decennia worden bevallingen meer gemedicaliseerd en gaan veel vrouwen naar het ziekenhuis om te bevallen. Daar worden ze ontvangen in het verloskwartier, waar een team aan vroedvrouwen en gynaecologen bevallende mama’s zo goed mogelijk ondersteunen. Dit team draagt de medische verantwoordelijkheid, maar zij hebben steeds meer taken en rollen te verullen en moeten hun tijd en energie verdelen over verschillende patiënten en alle bijhorende administratie.

Een doula is daarom een mooie aanvulling in jouw geboorteteam. Doula is het Griekse woord voor “dienende vrouw”. Zij blijft de hele bevalling bij jou en je partner en zorgt voor een emotioneel veilige bubbel. Ze geeft emotionele, fysieke en praktische ondersteuning.

Je doula helpt jou om te gaan met de weeën, ondersteunt jou en je partner letterlijk en figuurlijk, zowel op fysiek als emotioneel vlak. In deze veilige bubbel kan jij tijdens je bevalling gemakkelijker ontspannen. Daardoor kan je beter luisteren naar jouw intuïtie en jouw lichaam.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van een doula zorgt voor een kortere bevalling, meer kans op een vaginale geboorte, minder nood aan pijnstilling, een positievere ervaring en een betere Apgar-score bij de baby.

Heel wat doula’s bieden ook tijdens de zwangerschap al ondersteuning. Afhankelijk van haar manier van werken, haar expertise en jouw noden kan dat gaan van het geven van informatie, het bespreken van angsten en twijfels, het verlichten van kleine zwangerschapskwaaltjes tot jou helpen ontspannen d.m.v. massages, meditaties, zwangerschapsyoga…

Het grote verschil tussen een doula en een vroedvrouw is dat je tijdens je bevalling de onverdeelde aandacht van je doula krijgt. Zij bekommert zich over jouw emotionele veiligheid en helpt jou om gemakkelijker om te gaan met de weeën. Je vroedvrouw levert de medische zorgen. Zij luistert naar de harttonen, volgt jouw bloeddruk, temperatuur, ontsluiting en weeën op en overlegt met de gynaecoloog. Beiden zorgen dus voor jou tijdens de zwangerschap en de bevalling, maar ze leggen daarbij elk hun eigen accenten.

De kostprijs voor een doula aan jouw zijde tijdens dit unieke moment hangt enorm af van haar manier van werken, hoeveel gesprekken er vooraf en nadien voorzien zijn, hoeveel ervaring en expertise ze heeft en of je graag een fotoreportage wilt tijdens je zwangerschap en /of bevalling. Vergeet zeker niet te informeren bij jouw mutualiteit of zij een (gedeeltelijke) terugbetaling voorzien.

Artikel oorspronkelijk geschreven voor ondermamas.be

Een doula die de mama op een liefdevolle manier helpt tijdens de bevalling.

Foto door Rebekah Vos

Deze website gebruikt cookies om je de best mogelijke beleving te bezorgen.