Hallo!
Ik ben Sofie Lobbens,
mama, doula en draagconsulent en jouw compagnon-de-route
tijdens je zwangerschap, bevalling en ouderschap. 
Zo nemen jij en je kindje de best mogelijke start.

Over Sofie Lobbens

In een vorig leven, of zo lijkt het soms toch, werkte ik als assistent-architect en toonzaaladviseur sanitair. Dat heeft helemaal niets te maken met zwangerschap, geboorte en ouderschap, maar het toonde wel al mijn wens om mensen te adviseren en begeleiden. In die periode werd ook mijn liefde voor fotografie aangewakkerd. Ik volgde jarenlang avondschool en zet deze kennis nu ook in als geboortefotograaf.
 
Toen ik voor het eerst zwanger werd, in 2015, was ik eigenlijk niet voorbereid op de geboorte en het prille ouderschap. De stress en angst die ik toen ervaarde zorgden ervoor dat ik mijn kop in het zand stak en hoopte dat de bevalling wel zou meevallen. Toen de gynaecoloog een keizersnede voorstelde leek me dat een goede keuze. Achteraf gezien had ik mijn dochter Tilly graag een heel andere start willen geven, eentje met meer rust en vertrouwen.
 
Dus bij de zwangerschap van mijn zoon, ruim 5 jaar later, wist ik meteen dat ik het helemaal anders wou aanpakken. Ik had intussen zoveel gelezen en geleerd dat ik me liet omringen door een liefdevol geboorteteam en veel beter voorbereid was. Onze zoon Vic werd begin 2021 geboren in een sfeer van warmte, rust en geborgenheid. Iets wat hij zelf nog steeds uitstraalt… en wat ik elk gezin toewens.
 
Daarom wandel ik graag met je mee, vanaf het moment dat je zwanger bent, tot je als (op)nieuwe mama helemaal tot bloei komt. Want zoals mijn oma vroeger altijd zei: “Goed begonnen is half gewonnen.” De manier waarop je kindje op de wereld komt, hoe jij dat als mama beleeft en hoe je je gesteund voelt maakt echt impact.

Laat ons ouders informeren en ondersteunen en dan krijgen kinderen automatisch wat ze nodig hebben.

over_mij_2

Sofie Lobbens

Doula
Geboortefotograaf
Draagconsulent
Mamacoach

Mama van Tilly en Vic
Partner van Joris

Lover van lekker eten, pianomuziek,
yoga en Ben & Jerry’s in de zetel

Locatie: Aalter
Werkgebied: Tot 1u rond Aalter

Toewijding

Het is niet mijn doel zo veel mogelijk mama’s te begeleiden, maar wel om jou zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarom neem ik liever wat minder klanten aan. Ik vind het belangrijker om voldoende tijd voor jou te maken en in te spelen op jouw noden. Zo kunnen we een intense en duurzame band opbouwen. Dus voor mij ben je geen nummertje maar een mama met wensen en dromen die mijn toewijding verdient.

Van conceptie tot peutertijd

In 2017 volgde ik een opleiding tot draagconsulent, waar de nadruk ligt op het eerste jaar na de geboorte, maar al snel verbreedde ik mijn kennis om mama’s te ondersteunen gedurende de hele periode van de “eerste 1000 dagen”, dus van de conceptie tot rond de tweede verjaardag van je baby. Ik sta aan je zijde gedurende al deze verschillende fases.

Expertise en ervaring

Ik volgde doorheen de jaren uiteenlopende opleidingen en las talloze boeken over zwangerschap, geboorte, ontwikkeling en communicatie van het jonge kind, ergonomisch dragen en perinatale counseling. Steeds met beide voetjes op de grond, gebaseerd op feiten, niet op allerlei fabeltjes. Maar ik leerde nog het meeste door mijn eigen kinderen te helpen groeien en bloeien.

Mijn opleidingen en ervaring

In de eerste plaats leerde ik heel veel van mijn kinderen, maar ik volgde ook heel wat opleidingen, zowel binnen als buiten België. Ik geef je graag een overzicht van de belangrijkste per thema.

Doula

 • Opleiding tot doula bij Vlaamse Federatie van Doula’s vzw
 • Bijscholing Hormonale fysiologie van het geboorteproces, borstvoeding en optimale hechting met Anna Verwaal
 • Spinning Babies Workshop met Jennifer Walker in Nederland
 • Body Ready Method met Lindsay McCoy in VS
 • Traumabewuste geboortezorg bij Celine Boelens van Wondermamas

Geboortefotograaf

 • Avondschool fotografie KISP
 • Scholing De Geboortefotograaf bij Renate Van Lith in Nederland
 • Workshop Flitsen bij geboortefotografie bij Gaby Ermstrang in Nederland

Ergonomisch babydragen

 • Opleiding tot draagconsulent basis en gevorderden bij Die Trageschule Dresden
 • Bijscholing Knoopwijzen voor Zwangeren bij FTZB
 • Bijscholing Dragen van prematuur geboren kinderen

Ontwikkeling en communicatie van baby’s en jonge kinderen

 • Cursusleidster voor Liefdevolle Verwachting bij Liefdevol Dragen
 • Trainer Dunstan Babytaal bij Dunstan Babytaal België
 • Bijscholing Emotionele eerste hulp voor ouders en baby’s met Thomas Harms
 • EHBO voor baby’s en kinderen bij Child Care Academy

Perinataal counselor

 • Opleiding tot perinataal counselor bij Draag-Kracht
 • Verdiepingsdagen From Womb To World, de reis die ons leven bepaalt met Anna Verwaal

Lovende woorden van klanten

Een liefdevolle moeder samen met haar zoontje

Laura

Mama
Bevallen op 30/12/2021

Ik was bang om zonder een steunende persoon naast mij, mijn 1e kind ter wereld te brengen. Daarom koos ik voor een doula.
Tijdens de zwangerschap gaf Sofie ons veel info die we niet wisten. Dat heeft ons zeker geholpen. Tijdens de geboorte voelde ze heel goed aan wat ik nodig had, ze ondersteunde me en gaf me moed. Door Sofie heb ik een mooie ervaring gehad aan mijn 1e bevalling. Ook de foto’s die ze toen nam zijn me zeer dierbaar. Dankzij haar ondersteuning nadien leerde ik mijn baby beter begrijpen.  

 

Ik voel me een betere moeder dan ik voordien had gedacht.

Tijdens de zwangerschap van ons eerste kindje stond Sofie aan onze zijde.
Heel fijn hierbij was dat er ruim inspraak was voor onze eigen wensen. Tegelijk bracht Sofie zelf heel veel aan waar we zelf niet aan gedacht hadden of wat we niet kenden, vb. het verloop van een bevalling, enkele rebozotechnieken… Het was echt een begeleiding op maat, die zich bij mij vooral op emotioneel vlak afspeelde. Ik had heel veel schrik voor de bevalling en vroeg dan ook vooral mentale ondersteuning. Dit heeft Sofie heel goed begrepen, ze voelde wat wanneer nodig was.

De bevalling is uiteindelijk heel vlot verlopen, ik ben zelf rustig gebleven dankzij de aanwezigheid van mijn vriend en van Sofie. Ze hielp me o.a. met ademhalingsoefeningen om de weeën op te vangen. Deze rust hielp me om ons kindje vlot te laten geboren worden.

Het was een supermooie ervaring, bij een eventueel volgende zwangerschap weet ik al wie ik zal opbellen 🙂

Berdien samen met haar vriend

Berdien

Mama
Bevallen op 31/01/2022

Moeder Neleh in het prille ouderschap samen met haar baby

Nele

Mama
Bevallen op 7/03/2023

Wij klopten bij Sofie aan voor doulabegeleiding en geboortefotografie voor ons tweede wondertje. We voelden ons direct enorm op ons gemak bij haar, de gesprekken waren heel aangenaam, leerrijk, en ik heb echt veel steun gehad aan Sofie tijdens de zwangerschap (die niet verliep zoals ‘gepland’). Ook toen ik in arbeid was in het ziekenhuis was het een hele steun dat Sofie er was, zowel voor mij als voor mijn partner, het was fijn dat we allebei een persoon hadden om op terug te vallen, die een fris hoofd hield en aan kleine dingen dacht waar wij op dat moment niet mee bezig waren.

Sofie was aanwezig op de juiste momenten, en hield zich op de achtergrond op de juiste momenten. Altijd perfect waar ze moest zijn, nooit ‘teveel’. De foto’s van de geboorte zijn echt prachtig en geven perfect weer hoe de bevalling verliep, echt een prachtig aandenken aan een krachtig moment

Bij een (al dan niet) volgende zwangerschap zouden we direct Sofie terug contacteren, geen twijfel mogelijk! Dikke merci, Sofie! ❤️

Lieve Sofie, bedankt voor jouw begeleiding tijdens één van de meest
uitdagende momenten in ons leven. We hebben aan de gesprekken en de oefeningen op voorhand zoveel gehad. Je gaf ons het vertrouwen om er ons eigen verhaal van te maken.

De bevalling was een intense, pittige maar tegelijk ook zo een mooie ervaring, waar ik achteraf met veel trots op terug kijk. De manier waarop onze zoon op de wereld is gekomen, komt door jouw begeleiding,
jouw lieve en aanmoedigende woorden, jouw steun
. Je bleef van het begin tot het moment van zijn geboorte bij ons en daar ben ik zo dankbaar voor. Jouw aanmoediging of juist de stilte wanneer nodig… 
 
We zullen ons dit altijd herinneren en later aan ons zoontje vertellen. Ook het delen van jouw tips en expertise waren heel waardevol. 
 
Woorden kunnen niet omschrijven hoe dankbaar we zijn, maar toch een grote DANKJEWEL!
 
mama Els samen met haar partner

Els

Mama
Bevallen op 15/02/2022

Antoinette, vroedvrouw

Antoinette

Vroedvrouw

Doula Sofie had veel respect voor de wensen van de mama maar tegelijk
ook voor de werkwijze binnen het ziekenhuis.
Ik denk dat we samen een superteam waren en heb het gevoel dat de mama hier veel baat bij heeft gehad.

Jouw zachte vrolijke en zorgzame energie is iets waardoor ik graag op je wou vertrouwen voor mijn laatste zwangerschap. Deze was zeer bijzonder gezien onze context, er werd voor iedereen met heel veel zorg en warmte gezorgd. Tijdens de zwangerschap was het fijn om een hulplijn te hebben die ik ten alle tijde kon contacteren voor hulp of een luisterend oor. Tijdens de bevalling een steun te hebben die me ondersteunde om voor mezelf op te komen als ik me niet comfortabel voelde bij een beslissing van het medisch team. Een steun om in alle vrijheid te bewegen en mijn manier te vinden om de weeën op te vangen. Ook een steun voor mijn man in het ondersteunen van mij tijdens de bevalling. 

Ook de prachtige foto’s die we nadien mochten ontvangen zijn zo een mooie waardevolle herinnering. Deze zullen samen met de herinneringen worden gekoesterd. 

Ik kan Sofie aanraden aan iedereen die een veilige baken wenst tijdens de zwangerschap en bevalling, een extra zachte ondersteuning die je kent en begrijpt tijdens een van de meest bijzondere momenten van je leven.

muzikale mama Elsy

Elsy

Mama

Lees hier enkele artikelen die je een goed idee geven over wat je van mij kan verwachten

Vaakgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een doula en een vroedvrouw?

Tijdens je zwangerschap, geboorte en kraamtijd is een goede vroedvrouw goud waard maar haar focus ligt voornamelijk op de medische opvolging van jou en je baby. Een vroedvrouw wilt doorgaans wel heel graag ook de emotionele zorg op zich nemen, maar in de realiteit blijkt dat helaas zelden mogelijk. Ook is de opleiding van vroedvrouwen eerder gericht op wat te doen moest er toch iets misgaan. Als doula leg ik de nadruk liever op het voorkomen van mogelijke ingrepen. Daarom volgde ik onder andere de opleiding Body Ready Method. Deze methode bereidt jouw mind en body voor op de bevalling en helpt jouw vlotter te bevallen.

Wat is mijn werkgebied?

Ik woon in Aalter in België op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen. Voor het begeleiden van bevalling rij ik tot ca. 1u ver. Dus bijvoorbeeld in de ziekenhuizen in Deinze, Eeklo, Tielt, Gent, Brugge, Oostende, Knokke, Roeselare, Oudenaarde, Sint-Niklaas

Wanneer ben ik bereikbaar?

Voor niet-dringende vragen ben ik bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u. Een afspraak inplannen kan op elk moment via mijn online agenda. Uiteraard ben ik voor de gezinnen die ik begeleid als doula 24u op 24 bereikbaar vanaf 37 weken zwangerschap.

Waar zag je mij misschien al eerder?

logo Vlaamse Federatie van Doula's 2023
logo draagconsulenten Vlaanderen VZW 2023

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Deze website gebruikt cookies om je de best mogelijke beleving te bezorgen.